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ISAF Offshore Special Regulations (OSR) 3.03 Plan Review 

FAQs – Frequently Asked Questions 
 

Note: These FAQs apply to new yachts that require a certificate of building plan review in 
accordance with ISAF Regulation 3.03. 
 

Question 1: I have a yacht that is greater than 24 metres in length with Age or Series Date on or 
after 1st January 2010. The Offshore Special Regulations state that the yacht shall have: 

• Been designed and built in accordance with requirements as from time to time specified by 
ISAF. 

• Onboard, a certificate of plan review from an organization recognized by ISAF. 
What are the requirements and what is the organization? 
Answer 1: This regulation is satisfied by using any one of the organizations that are is a member 
of the International Association of Classification Societies (IACS). The current members and more 
information can be seen at www.iacs.org.uk. The Classification Society should then issue a 
certificate of plan review or classification certificate that shall be kept onboard as proof to race 
organizers. 
 
Question 2: What does the term “Age or Series Date on or after 1 January 2010” actually mean? 
Answer 2: These are definitions with in the Offshore Special Regulations. 
Age Date is defined as the Month/year of first launch. Series Date is defined as the Month & Year 
of first launch of the first yacht of the production series. 
For example if a production series yacht has an Age Date after 1 January 2010 but the Series Date 
is before 1 January 2010 then the yacht simply has to comply with OSR Appendix M in accordance 
with OSR 3.03.4. 
 
Question 3: I have an unusual appendage configuration or other structural feature not explicitly 
covered in the ISO12215 standard. How should this be reviewed? 
Answer 3: Where applicable use the loadings and material properties prescribed in the ISO 
standard. If the required analysis method is outside the standard then the designer can provide 
their own calculations and the notified body can review these on a case by case basis. 
 
Question 4: If a yacht has been shown to comply with the European Union (EU) Recreational 
Craft Directive (RCD) Category A by a notified body without specifically being designed in 
accordance with the requirements of ISO12215 would this be accepted by ISAF for the OSR 
requirements? 
Answer 4: No, for yachts that require a building plan review certificate the current plan review 
system does not cater for EU RCD yachts that have been designed and built under a standard 
other than ISO12215. (Please see Question 5 below). 
 

 


